Reprezentance in favoriti na Svetovnem prvenstvu v odbojki 2022

FIVB Svetovno prvenstvo v odbojki Poljska - Slovenija 2022

Svetovno prvenstvo v odbojki Poljska - Slovenija 2022 bo gostilo 24 najboljših reprezentanc na svetu. Ekipe bodo razdeljene v 6 skupin: Poljska bo v mestu Kratovice gostila skupini A in C, Ljubljana in Slovenija pa bosta gostile skupine B, D, E in F. 

 

 

Izbor ekip za svetovno prvenstvo

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je za letošnje svetovno prvenstvo pripravila poseben sistem uvrščanja reprezentanc na prvenstvo brez dodatnih kvalifikacij. 

 

Kot prvi so se bili na prvenstvo avtomatično uvrščeni gostitelji - reprezentanca Poljske in Slovenije - in aktualni svetovni prvaki - reprezentanca Poljske.

 

Nato so bile na prvesntvo uvrščeni po dve najvišje uvrščeni ekipi celinskih prvenstev iz leta 2021. Iz Evropske odbojkarske konfederacije (angl. CEV) sta se uvrstili reprezentanci Italije in Srbije, iz Odbojkarske konfederacija Severne, Srednje Amerike in Karibov (angl. NORCECA) sta se uvrstili reprezentanci Porto Rika in Kanade, iz Južnoameriške odbojkarske konfederacije (angl. CSV) sta se uvrstili reprezentanci Brazilije in Argentine, iz Afriške odbojkarske konfederacije (angl. CAVB) sta se uvrstili reprezentanci Tunizije in Kameruna, iz Azijske odbojkarske konfederacije (angl. AVC) pa sta se uvrstili reprezentanci Irana in Japonske

 

Preostanek prostih mest za prvenstvo so napolnile najvišje uvrščene reprezentance na FIVB svetovni odbojkarski lestvici po koncu lanske reprezentančne sezone: to so ZDA (5. mesto), Kuba (12. mesto), Nizozemska (13. mesto), Nemčija (15. mesto), Turčija (17. mesto), Mehika (18. mesto), Kitajska (19. mesto), Katar (21. mesto), Bolgarija (22. mesto) in kot zadnja Ukrajina (23. mesto). 

Favoriti prvenstva

Na podlagi rezultatov preteklih velikih tekmovanj in najbolj svežih predstav v letošnji Svetovni ligi (angl. Volleyball National League oz. VNL), vam predstavljamo 10 favoritev za letošnji naslov svetovnih prvakov. 

 

Med 5 najožjih favoritov za naslov svetovnih prvakov zagotovo spadajo Reprezentanca Francije, aktualni olimpijski prvaki iz Tokia 2020 in zmagovalci letošnje svetovne lige, Reprezentanca Poljske, aktualni svetovni prvaki iz leta 2018 in trenutno prvo uvrščena ekipa na FIVB svetovni odbojkarski lestvici, Reprezentanca Italije, mlada in ambiciozna ekipa, ki je osvojila naslov evropskih prvakov na lanskem Evropskem prvenstvu, Reprezentanca ZDA, podprvak letošnje svetovne lige in 5. uvrščena reprezentanca na FIVB svetovni odbojkarski lestvici in Reprezentanca Brazilije, odbojkarska velesila, trenutno na tretjem mestu na FIVB svetovni odbojkarski lestvici.

 

Slavje Poljske reprezentance ob naslovu svetovnih prvakov leta 2018. 

 

Ne smemo pozabiti tudi na reprezentanco Argentine, ki je aktualni olimpijski podprvak, in reprezentanco Srbije, ki je osvojila 4. mesto na lanskem evropskem prvenstvu. 

 

Med Top 10 favoritov bi lahko uvrstili še reprezentanci Irana in Japonske, ki zasedata 8. in 9. mesto na FIVB svetovni odbojkarski lestvici in sta se uvrstili na zaključni turnir najboljših 8 ekip letošnje svetovne lige. 

 

Čeprav Slovenska reprezentanca v letošnji svetovni ligi ni pokazala pravega obraza in ni nastopila na zaključnem turnirju najboljših 8 reprezentanc, pa smo prepričani, da spada Slovenija med favorite in da bo pod taktirko novopečenega selektorja Gheorgheja Cretuja pred domačimi navijači pokazala pravi obraz in nas s svojimi predstavami navdušila, kot nas je na lanskem evropskem prvenstvu, kjer je osvojila srebrno kolajno. 

 

Podelitev pokala Slovenski odbojkarski reprezentanci za osvojitev 2.mesta na lanskem Evropskem prvenstvu.

 
 

Več o reprezentanci in ekipi, ki bo nastopila na prihajajočem svetovnem prvenstvu, si lahko preberete na spodnji povezavi:

 

Viri in zunanje povezave:

https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/men-world-championship-2022/competition/qualification

https://www.fivb.com/en/volleyball/rankings/seniorworldrankingmen

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIVB_Volleyball_Men%27s_Nations_League#Final_round_3

https://en.wikipedia.org/wiki/Volleyball_at_the_2020_Summer_Olympics#Final_standings

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Men%27s_European_Volleyball_Championship#Final_standing

 

HITRA DOSTAVA

V 3 delovnih dneh, če je izdelek na zalogi.

14-DNEVNA GARANCIJA

Niste zadovoljni? Vrnite izdelek in vrnemo vam denar.

VARNO

Vaš nakup je pri nas varen.